در روزهایی که گجت های الکترونیکی روز به روز نفوذ خود را در زندگی ما بیشتر میکنند، جدا از تمام مزایایی که با خود به همراه دارند، ما را با دردسرهایی هم رو به رو میکنند. موبایل های قدیمی با هر بار شارژ ما را تا یک هفته و شاید بیشتر از شارژ مجدد بی نیاز میکرد
پاور بانک
اما گوشی های هوشمند غم و غصه ای تمام نشدنی به اسم مصرف باتری بالا را به دل ما میگذارند. ساعت های کلاسیک با یک بار باتری عوض کردن تا چندین ماه همراه ما بودند اما ساعت هوشمند به صورت پیاپی نیاز به شارژ باتری دارند.
گوشی های هوشمند به حدی در زندگی ما تاثیرگذار هستند که جدایی از آنها حتی برای چند دقیقه هم بسیار دشوار است. به همین خاطر هنگام خروج از منزل همیشه این دغدغه وجود دارد که تا بازگشت مجدد به خانه شارژ باتری کفاف نیازهای ما را میدهد یا خیر؟
از چندین سال قبل، شارژرهای همراه به انواع و اشکال مختلف آمدند تا ما دغدغه خاموش شدن گوشی بر اثر خالی شدن شارژ را به فراموشی بسپاریم. شارژرهایی که با باتری قلمی تغذیه میشدند و یا شارژرهایی که از انرژی خورشید برای شارژ گوشی استفاده میکردند. اما امروزه با واژه ای جدید به نام پاور بانک مواجه هستیم که جایگزین تمام شارژرهای همراهِ قدیمی شده است.
پاور بانک در حقیقت یک باتری است که همانند گوشی های هوشمند شارژ شده و از انرژی ذخیره شده در خود برای شارژ سایر گوشی های هوشمند یا تبلت ها استفاده میکند. در پاوربانک ها حداقل دو پورت وجود دارد که یکی برای شارژ خود پاوربانک و دیگری برای شارژ ابزارهای جانبی مورد استفاده قرار میگیرد. البته پاور بانک های دیگری نیز هستند که بیشتر از یک درگاه برای شارژ دارند که امکان شارژ دو یا چند گوشی به صورت همزمان توسط آن وجود دارد. برای خرید یک پاوربانک معمولا به چند نکته باید توجه شود.
میزان شارژدهی
اولین سوال در خصوص یک پاوربانک، میزان شارژ دهی آن است. به عبارتی یک پاوربانک تا چند بار قادر به شارژ یک گوشی موبایل است. هر کدام از پاوربانک ها یک ظرفیت دارند که در بخش مشخصات هر محصول به آنها اشاره شده است. به طور مثال ظرفیت پاوربانک Millet Mobile Power 2 شیائومی 10000 میلی آمپر بر ساعت است.پاوربانک شیائومی میتواند یک گوشی آیفون 7 که ظرفیت 1960 میلی آمپر بر ساعت دارد را تا حدود 5 بار شارژ کند. این عدد برای یک گوشی مثل گلکسی S8 با ظرفیت 3000 میلی آمپر بر ساعت چیزی حدود 3 بار است. پس طبیعتاً میزان شارژ دهی یک پاوربانک رابط مستقیم با ظرفیت باتری گوشی شما دارد.
روش های شارژ گوشی
پاوربانک ها معمولا به روش های مختلفی گوشی های موبایل را شارژ میکند. اکثر پاوربانک های موجود یک یا چند درگاه USB دارند که کابل شارژ گوشی به آن متصل شده و عملیات شارژ آغاز میشود. اینگونه پاوربانک ها از آنجایی که به هر کابلی متصل میشوند، با تمامی گوشی های هوشمند و انواع پورت ها مثل Micro USB، USB Type C و پورت Lightning سازگاری کامل دارند. اما گروه دیگری از پاوربانک ها هستند که یک کابل متصل به خود دارند. هنگام خرید این گونه پاوربانک ها باید دقت داشته باشید که کابل همراه آن با گوشی شما سازگاری دارد یا خیر؟
علاوه بر کابل USB بعضی از پاوربانک های موجود در بازار از روش های دیگری برای شارژ گوشی موبایل استفاده میکنند. به طور مثال پاوربانک Romoss Freemoss 10 علاوه بر درگاه USB، صفحه ای مجهز به استاندارد Qi دارد که با قرار دادن گوشی های هوشمند بر روی آن، فرآیند شارژ را به صورت بی سیم شارژ انجام میدهد. البته پیش از همه چیز گوشی موبایل شما باید از شارژ بی سیم پشتیبانی کند.
سرعت شارژ شدن
جریان خروجی یک پاور بانک در سرعت شارژ شدن گوشی تاثیر مستقیم دارد. البته در سرعت شارژ گوشی توسط پاوربانک، کابلی که شارژ را با آن انجام میدهید نیز تاثیرگذار است. در حال حاضر بسیاری از گوشی های هوشمند از استاندارد شارژ سریع برخوردار هستند. در مقابل پاوربانک هایی نیز موجود هستند که این استاندارد را در خود جای دادند. به طور مثال پاوربانک 20000 میلی آمپری شیائومی از استاندارد Quick Charge 3.0 بهره میبرد. توسط این پاوربانک گوشی های هوشمندی که این استاندارد را دارند، با سرعت بیشتری شارژ میشوند.
امنیت
آتش گرفتن گوشی های موبایل در هنگام شارژ، اتفاقی است که شاید زیاد در مورد آن شنیده باشید. به همین خاطر این نگرانی پیش می آید که آیا پاوربانک ها برای گوشی های موبایل مضر هستند یا خیر؟ پاوربانک یک منبع ذخیره است که انرژی خود را به گوشی موبایل منتقل میکند. پس طبیعتاً نمیتواند ضرری برای گوشی شما داشته باشد. ولی این اصل به صورت مطلق نیست، چرا که پاوربانک های بی کیفیت که ساختاری غیراستاندارد دارند، ممکن است به باتری گوشی شما آسیب جدی وارد کنند.
مطمئناً سلامت باتری گوشی برای شما اهمیت بسیاری دارد. پس برای خرید یک پاوربانک، بیشتر از اینکه به ظرفیت آن اهمیت دهید، به کیفیت آن توجه کنید. پاوربانک هایی نظیر شیائومی، سونی، روموس، انرجایزر، راک، مای پو، پرومیت، ریمکس و ... نام های مطمئنی در این حوزه هستند که سلامت باتری گوشی شما را به خطر نمی اندازند.
چه باوربانکی بخریم؟
به همان دلایلی که در ابتدای مطلب گفتیم، امروز پاوربانک ها یک ابزار بسیار ضروری هستند که خرید آنها به همه توصیه میشود. اما اینکه کدام پاوربانک را انتخاب کنیم، بسته به سلیقه و نیاز شما دارد. اول از همه کیفیت پاوربانک بسیار اهمیت دارد چرا که یک پاوربانک غیراستاندارد و بی کیفیت ممکن است صدمه جدی به گوشی شما وارد کند. حتی پاوربانک های غیراستاندارد، علاوه بر ایراد آسیب به موبایل، با مشکلات دیگری مثل نشت باتری ( خالی شدن شارژ پاوربانک با گذشت زمان و بدون استفاده)، کم بودن ظرفیت واقعی نسبت به ظرفیت اسمی و عمر بسیار کوتاه همراه هستند.
پس از کیفیت، بحث ظرفیت پاوربانک مطرح است که به نیاز شما بستگی دارد. اگر اهل سفرهای طولانی و دسته جمعی هستید، پاوربانک های ظرفیت بالا را انتخاب کنید. در غیر این صورت پاوربانک های ظرفیت پایین که قیمت کمتری هم دارند برای شما مناسب خواهد بود.
همچنین گروه دیگری از پاوربانک ها هستند که کاربردی دوگانه دارند. به طور مثال پاوربانک Xiaomi ZMi MF855 4G WiFi Router یک مودم همراه است که از انرژی آن میتوانید برای شارژ گوشی یا تبلت استفاده کنید. یا ویدئو پروژکتور قابل حمل MP-CL1 سونی که باتری آن میتواند در نقش پاور بانک هم ظاهر گردد. پس گاهی میتوان با یک تیر دو نشان زد و با خرید یک پاور بانک با کاربرد دوگانه، هزینه های خرید دو محصول جداگانه را کاهش داد.